Zaterdag 28 Juni Zijn Cindy en Erwin samen met Loek en Juul Kampinga van Flor del Vino, importeur van Quinta de Marrocos naar Portugal gevlogen. Na 2.45 uur vliegen en een mooie auto rit van 1.5 uur gedeeltelijk langs de Douro Rivier kwamen we aan op de Quinta hier werden we hartelijk begroet César Sequeira en zijn twee dochters, Rita en Catarina die de Quinta runnen. We kregen mooie kamers toegewezen op de quinta, die aan de Douro rivier ligt tussen Régua en Pinhão het uitzicht wat we hier hadden was fantastisch. In de avond zijn we gaan eten in Régua, we hebben hier genoten van de eenvoudige maar goede keuken van Portugal.

Na dit diner was er naast het restaurant een openlucht voorstelling van een film die ging over de productie van Port wijnen. Deze film bestond uit bewegende beelden en foto's van het productie proces heden ten dage maar ook van 100 jaar terug. Wat hard werken was het toen, door middel van nieuwe technieken is het iets minder zwaar geworden. Al blijven de wijngaarden erg stijl waardoor er nauwelijks met machines gewerkt kan worden. In deze film werd niet gesproken, het werd dan ook begeleid door live muziek, dat was erg mooi gedaan. Complimenten dan ook aan de organiserende party, Het Port Museum.
De volgende dag gingen we in de ochtend naar de wijngaarden, dit om het heetst van de dag te mijden. Hier kregen we duidelijke uitleg van Rita, zij is de wijnmaker van deze quinta, terwijl haar zus, Catarina zich bezig houdt met de verkoop. Zo vertelde ons dat ze niet biologisch gecertificeerd zijn, maar wel zo veel mogelijk biologisch werken en de natuur respecteren. De druiven die ze gebruiken voor de port's zijn allen van eigen wijngaarden of van gehuurde wijngaarden, ze kopen geen druiven in, hierdoor hebben ze volledige controle over wat er gebeurd in de wijngaard. De wijngaarden zijn erg stijl, ze worden dan ook op diverse plaatsen ondersteund door muren zodat de grond bij een hevige regenbui niet wegspoelt. De Quinta ligt ten midden van deze wijngaarden. Hier vindt de productie plaats van de mooie ports. De port wordt traditioneel gemaakt, dat houdt onder andere in dat de druiven hier nog met de voeten worden getreden. Vroeger was dit de normaalste zaak in deze regio, wat later wilde veel mensen dit niet meer, nu zijn er zelfs bedrijven waar je tegen betaling een dag in de druiven mag "Dansen". Na deze "Dans” door de druiven begint deze vergisting, die vervolgens gestopt wordt op het moment waar nog niet alle suiker is vergist. Dit doen ze door brandy van 70% alcohol toe toevoegen. Dan wordt deze jonge wijn over gepompt naar de vaten om verder te rijpen. Voor Ruby ports in grote vaten, om zo veel mogelijk fruit en frisheid te bewaren. De Tawny ports rijpen in kleinere vaten om hun het typische Tawny karakter te geven wat deze krijgt door de grotere invloed van het hout en de oxidatie. Na deze rondleiding door de wijngaarden en kelders, zijn we nog even gaan cultuur snuiven in klein maar mooi stadje. Toen we in de late namiddag weer terug kwamen op de quinta, kregen we een mooie proeverij aangeboden van de witte en rosé wijnen die zij ook maken. Daarna zij we de wedstrijd van het Nederlands elftal gaan kijken tegen Mexico op het WK, deze hebben ze uiteindelijk ook gewonnen met 2-1. Hier na kregen we een diner aangeboden in de keuken van deze familie met allemaal kleine hapjes uit de Portugese keuken, hier werden de rode wijnen bij geproefd en daarna kregen we ook nog de port's te proeven. De Ruby, Tawny, 10 years old Tawny en de Colheita 2000. Dit kleine familie bedrijf weet erg mooie wijnen en port's te maken met een duidelijk karakter. Voor de smaak omschrijvingen verwijzen we u naar elders op deze website bij de betreffende port. Deze avond was erg gezellig we hebben heerlijk gegeten en gedronken, maar vooral leuke gesprekken gehad over Portugal het eten en natuurlijk de mooie wijnen en port's die zij maken. De maandag zijn we vroeg vertrokken na een hartelijke dank te hebben gezegd aan deze lieve, gastvrije en gepassioneerde familie. We zijn nog een halve dag verbleven in Porto, hier hebben we nog wat cultuur gesnoven, maar zijn we ook nog even de kelder van een groot port merk gaan bezoeken om het verschil nog duidelijker te zien tussen de grote port huizen en een kleine quinta. Daarna was het jammer genoeg tijd om terug te vliegen naar Nederland.

Rest mij enkel nog Juul en Loek Kampinga, van Flor del Vino, te bedanken voor deze uitnodiging om bij Quinta de Marrocos te gaan kijken.

www.flordelvino.com

Groet,

Erwin Vinck

img-0027.jpg

img-0078.jpg

Comments (0)

No comments at this moment
Product toegevoegd aan verlanglijst
Product toegevoegd aan vergelijking