Tony van Rooijen heeft een leuk stuk geschreven over een whiskyproeverij, die hij bij ons heeft verzorgt op 27 september 2017.

Een proeverij in het Zuiden

Regelmatig verzorg ik proeverijen voor slijterijen, laatst was zo’n dag en ik mocht naar het mooie Roermond, vanuit mijn woonplaats een leuk ritje van zo’n tweeënhalf uur. Ik werd door slijter Erwin ontvangen en binnengelaten in een zeer mooie Drankenmarkt, een ruime zaak met veel wijn en prachtige whisky’s. Ik werd achterin de zaak door een deur geleid en kwam terecht in een schitterend proeflokaal, waar Erwin zelf doceert namens de WSET (Wine and Spirit Education Trust), maar verder geen druk…

The Story of William Grant

Erwin had gekozen voor The Story of William Grant, een proeverij waar ik producten laat proeven, gemaakt in de distilleerderijen die nog steeds gerunt worden door de familie van de oprichter William Grant. Op een geanimeerde manier vertel ik over de whisky’s en laat deze uiteraard proeven. Ik probeer altijd stil te staan bij hoe je dat doet en welke soorten whisk(e)y er zijn, bij iedere whisky kan ik het proces laten zien van de specifieke distilleerderij, waardoor de kenmerken van de single malt duidelijk kunnen worden uitgelegd.

Het publiek

Er moesten deze avond extra stoelen bijgezet worden in het proeflokaal en er werd genoten van de whisky van Glenfiddich en The Balvenie. Het publiek waardeerde mijn uitleg. Wanneer ik over whisky praat zie ik altijd de beelden uit Schotland en de mensen die zo hun best doen om dit mooie product te maken. Ik word daar zo blij van dat het verhaal zeer oprecht overkomt, zo ook vanavond. Alles was duidelijk maar er werden toch wat diepgaandere vragen gesteld, die ik vanuit mijn PowerPoint presentatie niet kon beantwoorden, geen probleem, want dan kan in de Virtual Distillery Tour opstarten en de mooiste beelden van Glenfiddich laten zien om nog meer beleving geven.

William Grant & Sons RARE CASK RESERVES

Een proeverij afsluiten doe ik altijd met een whisky waar ik zelf heel blij van wordt, zo ook in Roermond. Na een uitleg over de familie Grant, het ruilen van spirit, de geheime collectie en hoe vereerd ik ben dat ik samen met Brian Kinsman deze whisky heb gekozen, plopte ik een fles Òrdha open. De deelnemers van deze avond hadden goed opgelet want ze genoten van deze speciaal voor de Nederlandse markt gemaakt schotse whisky. Een goed verhaal bij de whisky is voor mij erg belangrijk en dat heeft Òrdha…