Terugblik op een wijnreis door Italië.

Beste wijnliefhebber,
Wat hebben wij toch een mazzel met “De Drankenmarkt” in Roermond.
Welk ander bedrijf is zo goed geëquipeerd en neemt de tijd om de gewaardeerde klanten vakkundig te informeren?
Ik zou het niet weten maar “De Drankenmarkt” is een winkel die haar naam niet verloochent, daarbij ook regelmatig interessante proeverijen organiseert binnen dat scala van aanbod.
Zo werden we op 9 september 2014 uitgenodigd voor een wijnproeverij die geheel in het teken stond van Italië. Dat belooft wat. Een reis door Italië met diverse proefnotities. Bovendien vakkundig gepresenteerd door Julien Viguurs. Vinoloog van de wijnacademie.
Na de inleiding werd al snel overgegaan tot het meest praktische deel van de avond, het proeven en de persoonlijke beoordeling van de wijn.
We kregen op ons proefformulier een overzicht van 14 wijnen! Dus dat werd aanpakken.
Ik wil hier niet op het hele wijnproeven en beoordelen ingaan. Nee, dat zou te ver voeren. In totaal waren we met zo’n twintig reisgenoten aanwezig. Zoals gebruikelijk zouden we starten met de witte wijnen. Julien beloofde ons dat hij het niet al te technisch zou maken. Daarna gingen we op pad vanuit het noorden in Veneto. Dat was met een Prosecco acuut een prima begin. Inderdaad dat pept de smaakpapillen wel op. Je krijgt meteen al zin om de volgende wijn in het glas te laten schenken. Doch zo snel ging dat nu ook weer niet. Nadat Julien zijn verhaal gedaan had over wijnboer en wijnstreek en over de vele druivensoorten waarover Italië beschikt konden we weer verder gaan genieten. Via onder andere Marken, Toscane, Trentino, Calabrië komen we met alle opgedane smaakindrukken uiteindelijk met onze witte wijnen op het eiland Sardinië terecht. En Erwin had natuurlijk ook aan de meest bijpassende gerechtjes gedacht. Zo kregen we tussendoor van die heerlijke kazen. Dat dan aangevuld met voortdurende informatie op culinair gebied door onze leermeester. Oftewel welke wijn bij welk gerecht. Suggesties genoeg kwamen over tafel.
Dat maakt zo’n avond natuurlijk nog aantrekkelijker en was ook goed te merken. Want nu kwamen de vragen steeds meer los. Echter eerlijkheidshalve moet gezegd dat de rode blosjes ook steeds meer zichtbaar werden bij sommigen onder ons.
Maar toch ook werd de crachoir regelmatig gebruikt. Dat duidt dus ook al op het professionele van de proeverij. We beoordeelden de kleur, bouquet, viscositeit, smaak en niet te vergeten de eindconclusie. Ik heb de stellige indruk dat iedereen heel tevreden was over het gebodene. Laten we het zo zeggen; “het onontbeerlijke prijs-kwaliteit verhaal kwam helemaal tot zijn recht.” Zoveel mensen zoveel smaken. Ook dat maakt zo’n proeverij zeer interessant. Een vleugje citrus of liever de smaak van peer. Het is telkens weer een uitdaging wat de wijn te bieden heeft. Maar vooral hoe dit in kaart te brengen. Intussen ging Julien gestaag door om enthousiast over de samenstelling en bereidingswijze van de wijn te vertellen. Ook de druiven en grondsoorten met hun specifieke eigenschappen kwam wel degelijk ter sprake.
Uiteraard waren we nu al druk bezig met het proeven en noteren van de rode wijnen. We waren daarmee gestart in Abruzzo aan de oostkant van Italië waarna we onze reis een vervolg gaven en uitkwamen in het fantastische landschap van Toscane. Ofwel het land van de Sangiovese druif.
En Erwin die kan het maar niet laten om ons te verwennen. Plotseling komt daar een heuse ham op tafel die hij staat aan te snijden. Over wijn en spijs gesproken. Italiaanse wijn en ham dat moet toch wel een twee-eenheid zijn. Eigenlijk is het wel heel simpel, een wijn uit de streek past nagenoeg altijd met een gerecht uit de streek. En daar kunnen we niets tegen inbrengen. In ieder geval, Erwin had ham afnemers voldoende, immers het mes bleef door de ham glijden. De liefhebber moet hierbij toch wel zijn vingers bij afgelikt hebben.
Even later arriveren we in Piëmonte. Om daarna meteen weer terug te keren naar het zuiden van Toscane. We krijgen daarvan een sublieme wijn te proeven. Poliziano Vino Nobile di Montepulciano. Ik kan het niet laten hier toch iets meer over te vertellen. Een mooie dieprode wijn. Het bouquet was breed met op de voorgrond vooral vers fruit van zwarte kersen, bessen (cassis) en pruimen. In de smaak vervolgens werd het verhemelte verwend met diezelfde fruitsmaken vervolmaakt met samensmeltende aangename tannine die daarmee een ellenlange afdronk teweegbracht. Ik zou er zo een pallet van willen bestellen. En ik denk dat Erwin dat wel op prijs zou stellen. Maar op de eerste plaats weet ik niet waar ik dit zou moeten laten. En als ik dan de opslag gevonden zou hebben zou ik misschien wel verslaafd worden. Dus houden we het voorlopig maar bescheiden. Ik weet dat er in de winkel altijd voldoende aanwezig is.
Tja, en dan is het tijd voor de dessertwijn. Dat betekent meestal dat het tegen het einde loopt. Zo ook nu.
Dat houdt ook in dat ik als wijnliefhebber dit schrijven zo langzaamaan ga beëindigen. Ik heb getracht de avond zo goed mogelijk en vooral zo positief mogelijk te formuleren. Vooral het laatste is erg belangrijk vind ik. Want dat verdient de Drankenmarkt samen met Julien Viguurs.
En verder hoop ik dat iedereen die hierbij aanwezig was nog even heeft kunnen nagenieten van deze mooie tocht door Italië.
Misschien gaan we binnenkort nog eens een uitstapje maken. Ik zal dan in ieder geval proberen hierbij aanwezig te zijn.
Maar voor nu wil ik graag en ik denk dat ik dat mag doen, mede namens al onze reisgenoten, Erwin en Julien hartelijk danken voor de informatieve en lekkere wijnreis.
Met vineuze groet.
Een Genieter.

ham6.jpg

ham7.jpg

Comments (0)

No comments at this moment
Product toegevoegd aan verlanglijst
Product toegevoegd aan vergelijking