De ene bubbel is de andere niet.

Heeft u ook wel eens dat u voor een schap vol mousserende wijnen staat en geen flauw idee heeft wat u moet kiezen. Want, wat zijn de verschillen eigenlijk? Of hoe weet u of u de goede kwaliteit te pakken heeft of de juiste voor bij uw gerecht? En waar zit nu het prijsverschil in. Eenmaal thuis hoe bewaart en serveert u nu deze wijn?
Wij gaan in onderstaande verhaal een handvat geven in de juiste keuze voor de mousserende wijn.
Mousserende wijn en Champagne, Hoe zit het nu precies?
Mousserende wijnen zijn onder diverse namen bekend. Dit is afhankelijk van het land dan wel het gebied waar de wijn wordt geproduceerd.


Een overzicht:


Champagne a.o.c.

Exclusieve naam voor mousserende wijnen uit de regio Champagne, Frankrijk.

Crémant                              

Mousserende wijn welke uit de overige gebieden van Frankrijk komt.

Cava d.o.                            

Spaanse Mousserende wijn, waarvan +/- 95% uit Catalonië komt.

Asti Spumante d.o.c.g.        

Zoete bubbels uit het zuid oosten van de Piemonte.

Franciacorte d.o.c.g.            

Het Italiaanse antwoord op Champagne, geproduceerd in het midden van Lombardije.

Prosecco d.o.c.g. & d.o.c.  

Fris droge mousserende wijn gemaakt van de prosecco druif uit de Italiaanse wijn regio Veneto. Een klein gebied, Valdobbiadene, draagt de naam d.o.c.g. de 9 dorpen hierom heen hebben de d.o.c. status.

Lambrusco d.o.c.                

Licht/half mousserende wijn van de Lambrusco-druif, uit de districtyen Emilia Romagna en Lombardije in Italië.

Deutscher Sekt                    

Mousserende wijn uit Duitsland.

Sekt b.a.                              

Sekt uit ‘Bestimmter Anbaugebieten’, 13 kwaliteits regio’s in Duitsland.

Sekt                                    

Assamblage van druiven uit de Europese Unie, geproduceerd in Duitsland.

Vonkelwijn                          

‘Fonkelende Luchtbelletjes’, geproduceerd in  Zuid-Afrika.


A.O.C.  is Appellation d’orgine controlée. Dit is een Franse aanduiding voor wijn uit een specifiekeherkomst gebied, gekoppeld aan de aanbevolen druiven.
D.O.C. is Denominazione di Crontrollata / D.O.C.G. is Denominazione di Crontrollata et Garantita. Dit is de Italiaanse aanduiding voor gecontroleerde en al dan niet gegarandeerde herkomst.
D.O. is Denominación de Orgin. Dit is de benaming voor de Spaanse en Portugese wijnen die de hoogste kwaliteit aan geeft.
In Italië bestaat ook nog de classificering Spumante en Frizzante. Het verschil zit in de bubbels. Spumante is mousserend en heeft een druk van 3.5 tot 5 bar ( net als andere mousserende wijnen). Frizzante is half mousserend, het bevat minder koolzuur, een druk van 1 tot 2.5 bar.

 

Vinificatie
Naast het gebied speelt ook de vinificatie, de wijnbereiding van belang. Er zijn 3 methodes om een mousserende wijn te maken.
1 Méthode Charmat
Koolzuurvorming ontstaat door een tweede gestimuleerde gisting in grote hermetisch afgesloten roestvrij stalen tanks. Op deze manier blijven de fijne fruit geuren behouden en verkrijgt de wijn een lichte mousse. De wijn wordt vervolgens gefilterd en onder tegendruk in de fles gebracht. Dit is een relatief goedkope manier van vinificatie. Asti Spumante, Prosecco d.o.c., Lambrusco d.o.c. Sekt en Deutscher Sekt worden zo gemaakt. Bij goedkopere Prosecco Frizzante wordt soms koolzuur toegevoegd, dan is er sprake van methode gazéifié.
Prosecco Frizzante is in Nederland vaker goedkoper dan een Spumante, Omdat laatst genoemde vanwege een hogere druk een hoger alcohol accijns kent.
2 De Méthode Traditionelle
De tweede gestimuleerde gisting gebeurt op fles. Hierbij wordt gist gedoseerd in een suikeroplossing toegevoegd, de zogenaamde ‘Liqueur de Tirage’. Er ontstaat hierdoor wat extra alcohol en de koolzuur vermengt zich met de wijn in de fles, de wijn wordt mousserend.
3 De Méthode Champenoise
De methode Champenoise is geperfectioneerd in de Champenoise, en mag alleen exclusief in de Champagne gebruikt worden. Voor deze methode gelden strengere regels. Er geldt een rendementslimiet van 10.400 kilo druiven per hectare. Iedere 4.000 kilo druiven mag maximaal 2.666 liter most op leveren. Er staat een minimale termijn voor ‘prise de mousse’, de rijping, 15 maanden.

 

Rijping
Ook de rijping van de diverse mousserende wijnen moeten aan vereisten voldoen.
Naam                                   Minimale rijping
Champagne                        15 maanden voor non-milisime ( druiven uit meerder oogst jaren )
                                            36 maanden voor een milisime ( druiven uit 1 oogstjaar )
Cremant                              9 maanden
Cava                                    9 maanden, 3 jaar voor een Reserva en 5jaar voor de Gran Reserva.
Asti Spumante                     geen 2e gisting op fles
Franciacorte                        9 maanden
Prosecco                             geen 2e gisting op fles
Lambrusco                          geen 2e gisting op fles
Deutscher Sekt                    6 maanden
Sekt b.a.                              9 maanden
Sekt                                     9 maanden
Vonkelwijn                           9 maanden
Langer rijpen mag en kan natuurlijk ook. Hierdoor wordt de mousse verfijnder en de smaak ontwikkelder.

 

Smaak

Mousserende wijnen hebben vaak een vrij hoge zuurgraad. Om deze binnen de perken van smaak en drinkbaarheid te houden, voegt men na de tweede gisting wat suiker en reserve wijn toe. Dit proces noemen we ‘Dosage’. Hierdoor kunnen de producenten ook een eigen stijl hanteren. Naast het zoet gehalte spelen hier natuurlijk ook andere punten een rol.
Voor Champagne gelden de volgende regels
Brut Nature      Niet aangezoet
Brut                  Minder dan 15 gram suiker per liter
Extra Sec         tussen de 12 en 20 gram suiker per liter
Sec                  tussen de 17 en 35 gram suiker per liter
Demi-Sec         tussen de 35 en 50 gram suiker per liter
Doux                meer dan 50 gram suiker per liter


De Druif
In het champagne gebied staan de volgende druivenrassen aan de basis: Chardonnay, Pinot Noir en Pinot Meunier. Gemiddeld genomen is de verdeling 20%, 40%, en 40%. De chardonnay is een wit druiven ras terwijl de beide pinot’s een blauw ras is. Om de mousserende wijn een blanke kleur te geven laten ze de schillen, pitten en steeltjes niet mee gisten.
Een wijn enkel gemaakt van witte druiven noemt men een Blanc de Blancs. Een wijn enkel gemaakt van blauwe druiven heet een Blanc de Noirs. Beide mousserende wijnen zijn overigens wit.
De kosten per kilo druiven verschillen behoorlijk. Zo kost een kilo ‘Champagne druiven’ tussen de € 4.50 en €6.00. Een kilo ‘Cava druiven’ kost circa € 0.50. Het verschil is tweeledig. Allereerst zijn er voor de beplanting in de champagne strenge regels. Daarnaast is het aanplant gebied beperkt. Verder stuwt schaarste de prijs op, de vraag ( mede door wettelijke bepalingen ) groter dan het aanbod. Dit zorgt dat de druiven in het Champagne gebied duurder zijn dan in andere gebieden.


Herken de goede Champagne
Het huidige aanbod van Champagnes is groot. Het is dan ook goed om te weten wat u in huis haalt.
Het etiket en de fles kan u hier meer over vertellen. Deze vertellen u namelijk veel over de herkomst, het productie proces en de manier van in de handel brengen van de Champagne. Champagne moet verplicht staan op het etiket en het hals etiket en mag vermeld worden op de capsule. Verder vindt op het etiket veel informatie, en zijn zoal altijd de klein lettertjes het belangrijkst ofwel de afkortingen.


NM ( négociant manipulant = handelaar/bereider )
De naam op het etiket is de naam van het huis zelf dat zelf over wijngaarden beschikt, en eventueel ook zelf druiven aankoopt en het bereidingsproces in handen heeft. Alle grote Champagnes zijn NM Champagnes. De naam van het huis staat hierin garant voor de kwaliteit.


RM ( récoltant-manipulant = plukken/bereider )
Een wijnboer die zelf zijn wijn maakt.


CM ( coperatieve de manipulacion = coöperatieve wijnmakerij )
De wijnboeren hebben hun druiven gebracht naar een coöperatie die er Champagne van maakt. Deze coöperatieven zijn er in de kwaliteit uitstekend tot Champagne fabrieken.


MA ( marque auxiliaire marque d’acheteur = hulp merk )
De naam op het etiket is niet de naam van het wijnhuis, maar de handels naam van de ver- of aan koper van de Champagne. Het etiket zegt daarmee niets over de druiven of de wijnboer. Dit soort Champagne wordt veel gebruikt als ‘eigen merk’ Champagne.


De Smaak
Er is een groot verschil tussen een goedkope en een dure Champagne. Een goedkope, en daarmee veelal jonge Champagne, en van minder goede druiven is geproduceerd, ruikt naar bloemen, zure appels maar bezit noot de echte en vooral typische champagne geur: de enigszins weeïge geur in combinatie met gebrande noot. Een Kenner kan ook het verschil merken in het evenwicht van zacht en zuur door rijping en het onevenwicht van overmatig toevoegen van suiker om de zuur dominantie te doorbreken. Hoe kunt u dat als “minder gevorderde’, het onevenwichtige zorgt vaak voor oprispingen, iets wat bij een goede Champagne niet zal gebeuren.

 

Hoe bewaart u mousserende wijnen?
Iedere mousserende wijn die op de markt komt, is klaar om gedronken te worden. Bewaren kan, maar voor even. Dan bij voorkeur in een donkere niet te vochtige kelder met een constante temperatuur. Schommelingen van de temperatuur zorgt ervoor dat de ontwikkeling van de wijn sneller gaat en daardoor minder lang houdbaar is.


Het drinkadvies voor:
Een eenvoudige mousserende wijn;        niet bewaren, maar drinken.
De gewone cuvée;                                   Niet langer dan 1 jaar bewaren, daarna gaat de frisheid verloren, dit geldt ook voor                                                                                   Champagne en het top segment van andere mousserende wijnen.
De Prestiges en Vintages;                       Deze wijnen kunnen mits onder goede omstandigheden enkele jaren bewaart worden.                                                                               Natuurlijk ligt dat ook aan welke kwaliteit de producent nastreeft en de gebruikte                                                                                         druivenrassen. De prestiges en vintage wijnen worden enkel in uitstekende jaren                                                                                       geproduceerd.


En hoe serveert u het?
De smaak van de wijn valt of staat met de temperatuur van de wijn en het glas waaar deze in wordt geschonken. Een wijn te koud serveren gaat ten koste van de smaak; kou houdt namelijk de smaak en geur vast. Het mooie aroma komt zo niet tot zijn recht. Dit geldt overigens voor alle typen wijnen. De aangeraden temperatuur voor mousserende wijnen ligt tussen de 10 en 12 graden.
Ook het ontkurken kent zo haar ‘regels’. Hoe gaat u dan het beste te werk? Allereerst verwijdert u de capsule, het verpakkingsmateriaal om de kurk en de hals. Dan draait u de muselet, het ijzerdraadje los. Houd de fles in een hoek van ongeveer 45 graden van u af en draai de fles in de ene hand terwijl u met de andere de kurk vat houdt. Hierdoor komt de kurk rustig uit de fles, u hoort dan alleen een zacht gesis.


Een mooie Cava, Champagne, Sekt of andere mousserende wijn schenkt u in een tulpvormig glas ( Flute) met een dunne rand. Een oudere of gerijpte mousserende wijn kunt u ook in een mooi wijnglas schenken.


Wat eet u bij een mousserende wijn?
Vaak worden mousserende wijnen als aperitief gedronken, maar deze wijnen zij ook uitstekend geschikt om bij het eten te gebruiken. Enkele Suggesties:
Brut; Deze wijn met vooral frisse tonen is een echte aperitief wijn, maar wat dacht u van een mooie schotel met zee vruchten, oesters of een zachte kaas.
Vintage; Deze elegante wijn met een mooie mineraliteit past goed bij diverse visgerechten als kreeft, zeebaars en kaviaar. Ben wel voorzichtig met roomsauzen bij deze gerechten.
Rosé; deze wijnen zijn vaak wat aromatisch met tonen van rijp rood fruit. Deze wijn passen mooi bij Aziatische gerechten en salades en natuurlijk bij rood fruit.
Demi Sec; Deze wijn met een rijk aroma met een zoetheid erbij is uiteraard erg geschikt bij een mooi dessert.
Drinkt u alleen een bubbel met Oud en Nieuw dan is een Demi Sec geschikt voor bij de oliebol.
Groot Feest, Grote fles, Grote naam
De standaard fles met een inhoud van 75 cl. Kennen we wel ook een magnum met een inhoud van 2 flessen, 1.5 ltr raakt meer en meer ingeburgerd. Maar er zijn nog grotere flessen met elk hun eigen naam.


Liters       Naam              Gelijk aan
0.75         Standaard       fles
1.5           Magnum          2 flessen
3             Jeroboam         4 flessen
6             Methusalem     8 flessen
9             Salmanazar     12 flessen
12           Balthasar         16 flessen
15           Nabuchodonosor  20 flessen

 

Mocht u meer willen weten over mousserende wijnen, schroom dan niet om naar onze winkel te komen. Wij zijn natuurlijk bereid uw vragen te beantwoorden.

 

De informatie welke hier staat beschreven komt uit de folder; Hoe kies ik mijn Bubbels uitgegeven door Maxxium Nederland b.v.

Comments (0)

No comments at this moment
Product toegevoegd aan verlanglijst
Product toegevoegd aan vergelijking