EEN INLEIDING IN DE WERELD VAN WHISKY.

WORLD OF WHISKY, EEN ALGEMEEN OVERZICHT


Whisky is een sterke drank die uit graan wordt gedistilleerd en enkele jaren in eiken vaten rijpt voordat het gebotteld wordt. Het woord whisky is afgeleid van het Keltische “uisge beathe” ( aqua vitae in het Latijn), dat levens water betekent. In de loop der eeuwen is die naam verbasterd tot whiskey in Ierland en de VS en tot whisky in Schotland, canada en de rest van de wereld.
Whisky kan overal ter wereld worden gemaakt en wordt dan ook gestookt in een groot aantal landen wereldwijd, van Azie tot Zuid-Afrika. Geen wonder dat we van een world of whisky spreken.
We beginnen met de bekendste whisky producerende landen te bespreken.

SCHOTLAND
De Schotten maken vier soorten whisky;
SINGLE MALT WHISKY.
Geproduceerd van gemoute gerst, in batches gedistilleerd in potvormige koperen ketels ( pot stills ) en afkomstig van één enkele distilleerderij. Voorbeelden; Glenfiddich, Highland park, The Macallan….
GRAIN WHISKY.
Gestookt van andere graansoorten zoals mais of tarwe, in metershoge distileer kolommen ( column Stills ) via een proces van continu distillatie. Voorbeelden; North Britisch, Girvan……
BLENDED WHISKY.
Een mix van bovenstaande twee soorten; gerijpte malt whisky’s van verschillende distilleerderijen en een aanzienlijke hoeveelheid gerijpte grain whisky ( meestal van mais of tarwe ). Voorbeelden; The Famous grouse, Grant’s, Johnnie Walker…….
BLENDED MALT WHISKY
Een malt whisky afkomstig van meerder distilleerderijen. N een blended malt whisky zit geen grain whisky. Voorbeeld; Monkey Shoulder
Bijna 90% van de alle Schotse Whisky is blended Whisky. De overige 10% wordt gebotteld als single malt. Alle Schotse whisky rijpt minimaal 3 jaar in eiken vaten.
Voor single malt whisky’s wordt in Schotland een regio aanduiding gebruikt. De meest gangbare is; Highlands, Islands, Speyside, Lowlands, Islay en Campbeltown. Van oudsher is dit ook een indicatie voor de smaak. Zo staat Islay al heel lang bekend om zijn uitgesproken rokerige whisky’s terwijl de Speysiders vooral fleurig en fruitig zijn. Tegenwoordig worden er echter ook rokerige whisky’s gemaakt buiten de Islay’s en niet rokerige whisky op de Islay.

IERLAND
De Ieren maken voor het merendeel blended whiskey. Ze maken hiervoor gebruik van zowel een pot still als een column still. Voorbeeld; Kilbeggan. Daarnaast worden er op kleinere schaal grain whiskey’s en single malt whiskey’s gemaakt. Voorbeelden; Greenore, Tyrconnell. Een speciale, voor Ierland unieke soort wordt pure pot still whiskey genoemd. Het is een distillaat van gemoute en ongemoute gerst, gestookt in een ketel. Voorbeelden; Green Spot, Red Breast. Een combinatie van grain whiskey en single malt whiskey en pure pot still whiskey is ook mogelijk. Voorbeeld; Tullamore D.E.W. ……

CANADA
In Canada wordt voor het maken van whisky gebruik gemaakt van column stills en pot stills. De ingrediënten zijn vrijwel altijd een combinatie van granen, met name mais, tarwe en rogge. Deze worden apart van elkaar gestookt en na het rijpen met elkaar gemengd. Rogge is in de meeste Canadese whisky’s het belangrijkste bestanddeel. Vaak wordt een klein percentage fruitwijn of sherry toegevoegd. Dit is wettelijk toegestaan. Voorbeeld; Canadian Club……

AMERIKA

Amerikaanse whiskey wordt voornamelijk gemaakt van een mix van diverse granen volgens een bepaald recept, dat “mash Bill” wordt genoemd. De mix wordt al voor het productie proces gemaakt. Dit in tegenstelling tot de Schotten, die pas blenden na het rijpen van de whisky. De meest gebruikte granen zijn mais, rogge en tarwe en gemoute gerst. Elke distilleerderij in de VS gebruikt zijn eigen recept(en). Men onderscheidt traditioneel 5 verschillende hoofdtypen, waarbij de eerste 2 typen het meest bekend zijn.
BOURBON Whiskey kan overal in de VS worden gemaakt maar komt voornamelijk uit Kentucky. Het hoofdbastanddeel is mais. Voorbeelden; Jim Beam, Maker’s Mark…..
TENNESSEE whiskey kan alleen in de gelijknamige staat worden gemaakt. Dit is de enige specifieke regio aanduiding die in de VS wordt gebruikt. Voorbeeld Jack Daniels……
RYE whiskey, eveneens voor het grootste deel uit Kentucky, kent als hoofdbastanddeel rogge. Voorbeelden; Old Overholt, Rittenhouse…..
WHEAT whiskey met als voornaamste component Tarwe. Voorbeeld; Bernheim…
BLENDED whiskey waarvan het meerendeel bestaat uit graanalcohol, meet een kleine toevoeging van kleine hoeveelheden Bourbon of Rye whiskey. Voorbeeld; Imperial…
Op zeer beperkte schaal worden er in de VS single malts gemaakt, door microdistilleerderijen die vrijwel alleen voor de lokale markt produceren.

JAPAN
Het land van de rijzende zon volgt de Schotse distileertradities, met enkele nuance verschillen. Er wordt veel schotse whisky geïmporteerd om met de inheemse graandistilaten te blenden, maar in het laatste decennium zijn er steeds meer blends en single malts van eigen bodem op de markt gekomen met een zeer specifieke smaak. Voorbeelden; Nikka, Yamazaki….

DE REST VAN DE WERELD

INDIA produceert enorm veel blended whisky die, vanwege het afwijkende productieproces vrijwel uitsluitend in eigen land wordt geconsumeerd. Door diverse distilleerderijen wordt melasse( een soort suikerstroop ) als grondstof gebruikt en mag het eindproduct geen whisky heten. Een uitzondering vormt de single malt Amrut, die met een ware opmars in de wereld bezig is, maar niet of nauwelijks in eigen land verkrijgbaar is.

AUSTRALIE heeft lange tijd zonder distilleerderij gezeten maar heeft er nu een goed dozijn met Tasmanië in de voorhoede.

ZUID-AFRIKA Maakt ook behoorlijk veel whisky en heeft zich ingekocht in een zevental Schotse distilleerderijen.

NEDERLAND ook bij ons wordt whisky gemaakt. Voorbeelden; Frysk Hynder bij Us Heit in Bolsward en Millstone bij Zuidam in Baarle-Nassau.
Verder zijn er verspreid over Europa tal van micro distilleerderijen te vinden, die vrijwel uitsluitend kleine hoeveelheden voor de lokale markt produceren.

HET PROCES
Whisky is altijd gemaakt van graan, want met andere grondstoffen gemaakte distillaten mag geen whisky worden genoemd.
IN VOGELVLUCHT.
In graan zit zetmeel, dat door enzymen kan worden omgezet in vergistbare suikers die worden opgelost in warm water. Bij het vergisten worden deze suikers omgezet in alcohol en kooldioxide. Er ontstaat dan een zwaar soort bier met ongeveer 8% alcohol. De distillateur pompt deze zwak alcoholische zoete vloeistof in een distilleerketel en verhit deze om het alcohol percentage stapsgewijs op te voeren naar 70%. Doorgaans wordt dat in 2 ronden gedaan. Het afgetapte distillaat moet minimaal een aantal jaren rijpen in eikenhouten vaten voordat er de naam whisky aangegeven mag worden. Dat aantal varieert per land. A de rijping volgt het bottelen, waarbij de whisky met gedemineraliseerd water wordt verdund. Whisky moet wettelijk minimaal 40% alcohol bevatten bovenstaand principe is de kern van het productie proces. Per land en per whisky zijn er productie verschillen. Er zijn veel overeenkomsten, maar een uniforme beschrijving dekt niet de lading van een world of whisky. Allereerst wordt het proces van single malt whisky beschreven, waarna de verschillen in productie wijze met de andere typen whisky’s kort worden toegelicht.

DE PRODUCTIE VAN SINGLE MALT WHISKY
Om single malt whisky te maken zijn 3 ingrediënten nodig; water, gerst en gist. Het proces is in 7 stappen te verdelen;

1 MOUTEN
2 MALEN
3 MASHEN
4 GISTEN
5 DISTILLEREN
6 RIJPEN
7 BOTTELEN

1 MOUTEN
Eerst wordt de gerst gemout. De gerstekorrels weken gedurende 2 tot 3 dagen in water. Nadat het water is weggepompt wordt de gerst groenmout genoemd, uitgespreid over de moutvloer. De gerstekorrels worden zacht en kleverig en beginnen te ontkiemen. Tegelijkertijd verandert het zetmeel in maltose ( een soort suiker ). Na enkele dagen wordt de gemoute gerst gedroogd in en droog oven ( Klin ) en zo het ontkiemingsproces stop gezet.
Wanneer er – in plaats van olie, kolen of gas – turf als brandstof wordt gebruikt, geeft dat uiteindelijk een duidelijk herkenbare rokerige smaak aan de whisky.

2 MALEN EN
3 MASHEN
Daarna wordt de mout gezeefd en via een trechter in een grote molen gestort die het vermaalt tot een grove bloem. Deze ‘grist’ wordt vervolgens vermengd met heet water in een ‘mash tun ‘. Het water lost de maltose in de bloem op eb er blijft ‘wort’ over, een zoete vloeistof zonder alcohol.

4 GISTEN

De ‘wort ’wordt overgepompt naar een ‘washback’. Dit is een metershoog fermentatievat gemaakt van hout van de Douglasspar of bij sommige distilleerderijen van roestvrijstaal.
Aan de inhoud wordt gist toegevoegd. Gedurende het gistingsproces, dat enkele dagen duurt, woorden de suikers omgezet in koolstofdioxide en alcohol. Na het gisten lijkt de ‘wash’ op een zwaar bier en bevat zo’n 7 tot 9 % alcohol.

5 DISTILLEREN
De wash wordt overgepompt naar een ketelhuis waar dee vloeistof tweemaal wordt gedistilleerd in zogenoemde pot stills, grote koperen distilleerketels. De eerste ketel, de “wash still”, distilleert de wash naar een vloeistof van zo’n 20-22% alcohol. Deze wordt vanaf nu “low wines’ genoemd.
De “low wines” worden naar een kleinere ketel gepompt, de “spirit still” (ook wel “low wines still” genoemd) voor een tweede distillatie. Van deze tweede ronde wordt alleen het middelste deel van het distillaat gebruikt om te rijpen> Dit noemen we de “middle cut”of het hart van het distillaat. De voor-en naloop, die schadelijke bestanddelen bevatten , worden in de volgende ronde opnieuw gedistilleerd.

6 RIJPEN
De middle cut, een kleurloze vloeistof met een 60-70% alcohol, heet new make spirit. Het wordt in eikenhouten vaten gegoten, waarna het rijpingsproces begint. Het rijpen moet minstens drie jaar duren alvorens de vloeistof whisky mag worden genoemd. Om zich mooi te ontwikkelen rijpen de meeste whisky’s in speciaal daarvoor bestemde pakhuizen. Het soort vat, de afmeting, de rijpingstijd en de klimatologische omstandigheden zijn van grote invloed op de uiteindelijke smaak. In Schotland worden hoofdzakelijk vaten gebruikt waarin voorheen sherry of bourbon heeft gezeten. Deze vaten worden uit Spanje en de Verenigde Staten geïmporteerd . Zo’n 85% van de gebruikte vaten zijn van Amerikaans eikenhout. Er heeft bovendien meestal bourbon of Tennessee whiskey in gerijpt.

7 BOTTELEN

Gedurende de rijpingstijd neemt de “Malt master” geregeld monsters uit verschillende vaten om te testen hoe de whisky zich ontwikkelt. De Malt master bepaald vervolgens wanneer de smaak zich zo heeft ontwikkeld dat de whisky klaar is om gebotteld te worden. Voordat deze in de fles gaat, wordt de whisky gefilterd en met gedemineraliseerd water verdund tot 40-43% alcohol. Ongeveer 1% beter zogenaamde “congeners”, die smaak geven aan het distillaat. Ze ontstaan tijdens het proces. Whisky is daarmee een 100% puur product.

DE PRODUCTIE VAN PURE POT STILL WHISKEY
Pure pot still whiskey komt voornamelijk voor in Ierland. De productie hiervan is vergelijkbaar met de hiervoor beschreven Single Malt Scotch Whisky, echter de mash bestaat hier uit een mengsel van gemoute en ongemoute gerst. Het gebruik van ongemoute gerst komt voort uit een heffing die door de belastingdienst werd gelegd op gemoute gerst. Om minde gemoute gerst te gebruiken, en dus de afdracht van belasting te drukken, wordt tot op de dag van vandaag voor een deel ongemoute gerst gebruikt .

DE PRODUCTIE VAN GRAIN WHISKY
Het produceren van single malt whisky is een batch-georiënteerd proces. De koperen ketels worden geladen met wash of low wines, gedistilleerd, afgevoerd en opnieuw geladen. Dit gaat op veel kleinere schaal dan de productie van grain whisky, waarvan we van continu distillatie spreken. Dat gebeurt in een tweetal 15 meter hoge kolommen, waarin de alcohol achtereenvolgens gestript en gereinigd wordt. Grain whisky bevat circa 95% alcohol en kan worden gemaakt van mais of tarwe. De Schotse grain whisky moet minimaal drie jaar rijpen.

DE PRODUCTIE VAN BLENDED WHISKY
Blended whisky wordt niet gestookt, maar samengesteld uit een groot aantal gerijpte whisky’s. De ruggengraat bestaat uit grain whisky. Daaraan wordt, na rijping, een aantal single malt whisky’s toegevoegd om een bepaald smaakprofiel te krijgen. De smaak en samenstelling van elke Schotse blend is verschillend. Het blending recept is het best bewaarde geheim van de master blender. Blenden wordt wel vergeleken met het componeren van een symfonie. Elke whisky speelt mee en geeft een eigen toon aan het eindproduct. Ook hier gaat op dat het geheel groter is dan de afzonderlijke delen.
Om een goede blend te componeren, neemt de master blender van tijd tot tijd monsters uit de diverse vaten single malt whisky – van verschillende distilleerderijen – om te testen hoe ze zich in de tijd ontwikkelen. Er wordt een vloeibare bibliotheek aangelegd als een soort verzekering om de smaak van de blend te waarborgen. De blender is zo goed op de hoogte van de smaakverschillen van de diverse malts dat hij ze moeiteloos met elkaar kan uitwisselen, mocht er van een bepaalde distelleerdij tijdelijk een tekort zijn. Ook bestaat er een malt-classificatiesysteem dat een handig hulpmiddel is bij het samenstellen van een bepaalde blend. Het kiezen van goede vaten is de sleutel tot het succes van een geslaagde blend.

DE PRODUCTIE VAN BOURBON, RYE EN WHEAT WHISKEY
Bourbon whiskey wordt batch-gewijs gestookt in een combinatie van een column still en een pott still. De mash bestaat uit minimaal 51% maïs , aangevuld met rogge of tarwe, en een kleine hoeveelheid gemoute gerst. Dit recept staat beschreven op een zogenoemde mash bill. Vervolgens moet het distillaat , bij wet vastgelegd, rijpen in een nieuw eikenhouten vat dat vanbinnen geblakerd is. Het hout komt van de Amerikaanse witte eik, Quercus Alba genaamd. Straight bourbon moet tenminste 2 jaar en 1 dag hebben gerijpt voordat het gebotteld wordt.
Rye en Wheat whiskey worden op dezelfde wijze gemaakt met dien verstande dat er respectievelijk minimaal 51% rogge of 51% tarwe op de mash bill moet staan.

DE PRODUCTIE VAN TENNESSEE WHISKEY
Tennessee whiskey moet eveneens minimaal 51% maïs bevatten, maar wordt na het distilleren gefilterd door een dikke laag houtskool van de maple leaf tree.Dit geeft een zoetige smaak aan de whiskey . Bij bourbon is het niet toegestaan om kleur-en smaakstoffen toe te voegen, vandaar dat Tennessee whiskey geen bourbon mag heten.

DE PRODUCTIE VAN CANADIAN WHISKY
Dit is een ingewikkeld proces dat het midden houdt tussen het stoken van grain whisky en het blenden met rogge whisky. Er worden zowel column als pot stills gebruikt. Bovendien mag in Canada wettelijk een klein percentage fruitwijnen aan de gerijpte whisky worden toegevoegd. Het rijpen gebeurt zowel in nieuwe als vaten.

DE PRODUCTIE VAN JAPANSE WHISKY

De Japanse distillateurs volgen de Schotse productiewijze, zowel voor malts, grain whisky als blends, maar hebben een enigszins afwijkend fermentatieregime. Het inheemse distillaat wordt zowel met geïmporteerde Schotse whisky geblend als zelfstandig gebotteld. Ook wordt een deel van de whisky gerijpt in vaten van Japanse eik.

HET LEZEN VAN EEN ETIKET
Het etiket is het paspoort naar de whisky van je keuze. Het vertelt je alles wat je over de drank in die speciale fles moet weten.

MERK: Is vaak de naam van de distilleerderij.
HERKOMST: Land van productie. Een eerste indicatie voor het type whisky.
TYPE: Bijvoorbeeld : Blended Scotch Whisky, Kentucky Straight Bourbon Whiskey, Single Malt Scotch Whisky.
REGIOAANDUIDING: Bijvoorbeeld: Highlands, Islay, Kentucky.
LEEFTIJD: Het aantal jaren dat de whisky minimaal heeft gerijpt. Dit heeft altijd betrekking op de jongste whisky in de fles. Een leeftijd is doorgaans enkel op single malt whisky of luxere blended whisky te vinden.
NAAM: De naam die de distilleerderij aan de whisky geeft. Wordt vaak gebruikt wanneer er geen leeftijdsaanduiding gebruikt wordt.
ALCOHOLPERCENTAGE: De sterkte waarop de whisky is gebotteld. Doorgaans wordt whisky bij het bottelen verdund tot 40-43%. Onverdunde whisky kan meer dan 60% alcohol bevatten. Op het etiket staat dan vermeld: Cask Strength, ofwel “vatsterkte”.
FILTERING: De meeste whisky’s worden koud gefilterd vóór het bottelen. Er zijn ook niet-koud gefilterde whisky’s verkrijgbaar. Op het etiket staat dat vermeld met de term: un-chill filtered. Wanneer je daar water bij doet kan de whisky enigszins troebel worden. Dat is normaal.
INHOUD: Een standaard fles bevat 70cl maar ook ander formaten zijn verkrijgbaar.
DISTILLEERDERIJ: Staat niet altijd op het etiket.
OPRICHTINGSDATUM: Staat niet altijd op het etiket.
NAAM BOTTELAAR: Indien niet door de distilleerderij gebotteld.
LOGO: De afbeelding waarmee de whisky zich afficheert, bijvoorbeeld Easter Elchies House voor The Macallan of het Schotse sneeuwhoen voor The famous Grouse.
PROEFNOTITIE: Op de achterkant van de fles of op de verpakking.

TIPS VOOR HET PROEVEN.
Ruiken en proeven begint bij de keuze van het glas. De bekende, brede tumbler drinkt gemakkelijk weg en is vooral geschikt om whisky ‘on the rocks’ te drinken. De liefhebber die whisky graag mixt met ginger ale, cola of sodawater, zal eerder de voorkeur geven aan een longdrink glas. Wie op zoek is naar uitgebreidere geur- en smaaknuances heeft eerder behoefte aan een speciaal proefglas, van onderen een beetje bolvormig en naar boven taps toelopend. De whisky kan in dit type glas goed gedraaid worden en de nauwere bovenkant zorgt ervoor dat de aroma’s niet zo snel ontsnappen. Dergelijke proefglazen zijn er in verschillende afmetingen, met en zonder voetje. Laatstgenoemde wordt onder andere door Glencairn geproduceerd. Dit is het standaard glas op de meeste whiskyfestivals in de wereld.

TIPS OM HET MEESTE UIT JE GLAS TE HALEN.
Wie het meeste uit zijn glas whisky wil halen, kan bij het proeven bijvoorbeeld als volgt te werk gaan:
Schenk ongeveer 2cl whisky in het glas. Draai het glas rustig rond en neem de tijd om de kleur te bekijken. Ruik daarna aan de whisky door je neus ongeveer een vingerdikte boven het glas te houden. Merk daarbij het verschil op tussen ruiken met gesloten en met open mond. Ruik met kleine snufjes. Een flinke snuif met de neus diep in het glas, haalt voornamelijk de alcohol naar boven en die werkt als een verdovend middel op je geurreceptoren. Adem uit door de mond.
Proef nu een klein slokje. Slik de whisky niet meteen door maar geef hem de kans elk deel van je mond met een bezoekje te vereren. Je zult zoete, zoute , bittere en zure kenmerken waarnemen, maar niet allemaal in dezelfde intensiteit.
Probeer de reuk vast te houden, evenals het gevoel in de mond. Je zult merken dat de ene whisky “dun” aanvoelt, de andere meer “olieachtig”, zoals een “vette” Chardonnay. Dat is de body van de whisky.
Ruiken, voelen, proeven en kijken vormen tezamen de factoren die het plezier van whisky proeven verhogen. Ook het kijken geeft namelijk een indicatie over eigenschappen van de whisky, zoals de kleur en het alcoholgehalte. Houd het glas scheef, draai het 360 graden rond, houdt het glas weer rechtop en zie de “tranen” op de wand naar beneden kruipen. Hoe dunner de traan, hoe hoger het alcoholpercentage; hoe langzamer de traan loopt, hoe complexer en vettiger het mondgevoel.
Wie meer whisky’s na elkaar wil proeven, kan de glazen vooraf inschenken. Het is raadzaam om tussen de whisky’s water te drinken of een stukje droog brood te eten. Het gebruik van ijs is niet verboden maar wel af te raden. Het verdooft de smaakpapillen, koelt en verdunt de drank waardoor de sensatie afvlakt. Wie whisky echter lekkerder vindt met een klontje ijs (of meer) , moet dat zeker blijven doen! Drink de whisky vooral op de wijze die je zelf het lekkerst vindt.


HET SCHRIJVEN VAN EEN PROEFNOTITIE.
Experts hebben honderden geuren en smaken ontdekt en beschreven, die relatief eenvoudig in tien hoofdgroepen zijn onder te verdelen.
BLOEMEN, FRUIT, MOUT, HOUT, VANILLE, HONING, ROKERIG, NOTEN, KRUIDEN, MEDICINAAL.
De meeste herkennen de eerste vijf. Ook rokerig zullen de meeste mensen wel onderscheiden. De overige vergen meer training en ervaring. Wie eenmaal fruit of bloemen in zijn whisky herkent, zal na enige tijd nuances aanbrengen en daadwerkelijk appel, ananas, banaan of viooltjes en jasmijn gaan waarnemen. Er worden geen smaak-of geurstoffen toegevoegd. De aroma’s die u waarneemt zijn allemaal langs natuurlijke weg gevormd. Europees eikenhout kan bijvoorbeeld een geur van gedroogd fruit afgeven, wat bijvoorbeeld bij The Macallangoed is te merken. Amerikaans eikenhout levert duidelijk waarneembare vanilletonen op, direct herkenbaar in Jim Beam.
Een rokerig aroma in de whisky ontstaat doordat de gemoute gerst is gedroogd boven een vuur turf. In de turf rook zitten zogenaamde fenolen, die zich aan de gerstekorrels vastkleven. Deze minuscule rookdeeltjes zorgen er uiteindelijk voor dat en whisky als Laphroaig zo’n uitgesproken rokerige geur en smaak heeft.
Bij het schrijven van een proefnotitie kan het handig zijn om als volgt te werk te gaan: Beschrijf allereerst de kleur ( geel, goud, brons, amber, etc.)
Noteer de eerste geurindruk en gebruik een algemene term als bloemen, fruit, rokerig, hout, e.d.
Neem dan een slokje. Schrijf eerst op hoe de whisky in de mond voelt. Dit heet de body. Dit kan olieachtig zijn, dun, droog, etc. Noteer vervolgens de eerste smaak-indruk en gebruik opnieuw een algemene term: fruitig, bloemig, granig, etc. Merk bij het doorslikken de afdronk op: lang, kort, middellang.
Ruik en proef vervolgens opnieuw. Probeer of je de geuren en smaken iets specifieker kunt benoemen, Bijvoorbeeld bij fruit: peer, banaan, lychee. Bij bloemen: jasmijn, rozen, viooltjes. Bij houtig: cederhout, sigarendoosjes, vanille.
Herhaal het ruiken en proeven zoals beschreven en voeg een klein beetje water aan je whisky toe. De moleculaire structuur van de vloeistof verandert. De whisky gaat als het ware “open” en er komen nog meer aroma’s vrij. Het kost veel tijd en oefening om whisky’s uit elkaar te kunnen houden. De ene mens ruikt van naturen ook beter dan de andere. Wie het moeilijk vindt om geuren en smaken exact te beschrijven, kan in plaats daarvan een metafoor gebruiken, zoals: “het ruikt zoals het kruidenkastje van mijn moeder”, of “de geur van een pas uitgemaakt kampvuur op het strand”.
Proeven van whisky is voor een belangrijk deel emotie. Gekoppeld aan een bepaalde ervaring geeft het een uitstekend geheugenanker om een bepaalde whisky of smaakprofiel een volgende keer beter te herkennen. Proeven blijft echter voor alles een persoonlijke beleving.

Al deze informatie komt uit de folder; World of Whisky, Een inleiding in de whisky.

Deze folder is uitgegeven door Maxxium Nederland B.V.

Deze folder is geschreven door; Hans Offringa

Comments (0)

No comments at this moment
Product toegevoegd aan verlanglijst
Product toegevoegd aan vergelijking