The Whisky Ambassador cursus

Omdat we Highland Park Flagship store zijn geworden kregen we van de importeur Maxxium een whiskycursus aangeboden.

 

Op zondag 26 mei is Erwin dan ook al vroeg naar Eindhoven om daar in een oud Philips gebouw deze cursus te volgen.

De cursus is ontstaan in Schotland toen een vrouw in Edingborough een bar van een groot hotel binnen liep en een whisky bestelde. Ze kreeg daarop een whisky uit Ierland gepresenteerd, terwijl ze in het hart van de Schotse whisky was. Hierop is deze cursus ontstaan. Het zal u dan ook niet vreemd klinken dat met name de Schotse whisky centraal staat tijdens deze cursus.

In de ochtend stond de theorie centraal. Wat is whisky nu eigenlijk en hoe wordt het gemaakt?

Heel veel was natuurlijk bekende stof, maar hier en daar werden we toch wat op de proef gesteld. Wat voor ons natuurlijk erg interessant was, was Whisky in cijfers. Waar wordt het meeste van verkocht en waar?

Na een heerlijke lunch gingen we weer snel verder. Veel over whisky willen leren in 1 dag is namelijk een grote uitdaging. We gingen verder met de verschillende regio’s en de daarbij behorende type whisky, echter waar regels zijn worden ze gebroken. Ook in de Lowlands kunnen peated whisky’s gemaakt worden. Eveneens stond het proeven na de lunch op het programma. We kregen een aantal whisky’s te proeven waarbij vooral gelet werd op de onderlinge verschillen, en hoe we hier een onderscheid kunnen brengen in de whisky. Ook werd er nog eens uitgelegd hoe we whisky nu moeten proeven om zoveel mogelijk aan aroma’s waar te nemen.

Wat ik zelf erg interessant vond, was het moment dat we dezelfde whisky in diverse glazen te proeven kregen. Hier was een immens groot verschil waar te nemen. Hieruit bleek dat niet alle glazen geschikt zijn om whisky te proeven, zelfs niet zeer dure glazen die er speciaal voor ontwikkeld zouden zijn.

 

Na dit alles werd onze kennis getest middels een examen. We kregen 30 meer keuze vragen waar ik er 2 van fout had, dit waren vragen over welke whisky in welke cocktail hoort. Ook moesten we 4 Single Malt Whisky’s blind beoordelen, deze had ik alle 4 goed. Ik ben dan ook geslaagd en mag me nu officieel Whisky ambassadeur noemen.

 

 

The Whisky Ambassador cursus

De Whisky Ambassador Training Module is ontwikkeld door People Solutions Ltd. en heeft in het Verenigd Koninkrijk nationale erkenning gekregen door de BIIAB accreditatiecriteria te behalen. Het is dus een erkende beroepskwalificatie in Groot Britannië voor horeca personeel en detailhandel. De cursus wordt inmiddels over de hele wereld gegeven. In Nederland wordt deze cursus verzorgd door Bob Wenting.

                                                                    

Comments (0)

No comments at this moment
Product toegevoegd aan verlanglijst
Product toegevoegd aan vergelijking