Zondag  17 September is Erwin samen met enkele collega’s naar Cantine Lenotti gevlogen in Bardolino Italië, om daar druiven te gaan oogsten.

Na de vlucht naar Verona werden we door Giancarlo en Claudio Lenotti welkom geheten. Ze brachten ons met eigen auto’s naar ons hotel midden in Bardolino. Het was al laat toen we daar aankwamen, we wilde nog even wat gaan drinken maar moesten het niet te laat maken, Claudio zou ons om 7.30 uur laten ophalen om te gaan plukken. 

Druiven plukken

Maandag om 7.30 uur waren onze chauffeurs aanwezig en werden we naar “La Grolla”  gebracht. Hier lag de wijngaard waar wij de druiven zouden gaan oogsten. Deze heuvel ligt in het hart van het Valpolicella Classico gebied. De buren van Lenotti op de berg zijn o.a. Masi en Allegrini. Het is een berg met een verleden omdat op deze plaats volgens de geschiedenis ook de ‘Recioto della Valpolicella’ is ontstaan, Dit is een zoete wijn van ingedroogde druiven. De oogst voor deze wijn en de Amarone was al gebeurd, hierbij worden alleen de beste druiven trossen geoogst welke in loodsen worden gedroogd om het concentraat in de druiven te verhogen. Wij moesten alles plukken, lees knippen, wat er nog hing. Deze druiven worden gebruikt voor de normale Valpolicella Classico. De druiven groeiden aan het pergola systeem dat houdt in dat deze druiven niet machinaal geoogst kunnen worden. Het eerste gedeelte van deze wijngaard was jong waardoor de druiven laag bij de grond groeide, het tweede stuk waren de druiven stokken ouder en hingen ze boven ons. Bij Lenotti hebben ze er voor gekozen om de 3 verschillende druivenrassen welke ze gebruiken door elkaar te planten. De druiven welke wij dan ook geplukt hebben zijn; Corvina, Rondinella en Molinara. We zouden ongeveer 1000 kilo per persoon hebben geplukt deze dag wat staat voor 600 flessen heerlijke Valpolicella wijn. Claudio wilde graag dat we de ervaring van het plukken daadwerkelijk beleefden en dat hield in dat we een volledige dag hebben geoogst, en geen toeristen versie van 1 à 2 uur. We hebben dan geluncht met de overige mensen van Lenotti die aan het oogsten waren. Dat is een geniet momentje, lekkere wijn Broodjes en water hadden ze verzorgd, maar zo tussen de druiven met een fantastisch uitzicht smaakt dat prima. Om 15.30 uur kwamen Giancarlo en Claudio ons weer ophalen en had Giancarlo nog een lekkere verrassing. Hij had een paar flessen van de Valpollicella Recioto meegenomen met wat koeken welke er bij paste. Heerlijk op de geboortegrond van de wijn daadwerkelijk deze wijn drinken. Daarna zijn we nog even in de loods gaan kijken waar de druiven lagen te drogen voor o.a. deze Recioto en de Amarone.

 

Dinsdag kregen we een rondleiding in het bedrijf en werd ons alles verteld en over hoe zij hun wijnen maken. Natuurlijk hebben we daarbij ook alles gezien en zijn we overal onder en op gekropen om het goed te kunnen zien. Wat één van de kenmerken van alle wijnen van Lenotti is, is dat zij zo min mogelijk sulfiet bevatten. Ze doen dit o.a. ook door bij het afvullen geen sulfiet maar stikstof te gebruiken. Dit beschermt de wijn voldoende waardoor er minder sulfiet in de wijn zit. Ook het hout gebruik werd nog eens uitgelegd. De betere wijnen welke een hout opvoeding krijgen, krijgen deze voor 1/3 op nieuwe vaten, 1/3 op 2e jaar vaten en 1/3 op 3e jaar vaten. Hierna volgde de lunch met een proeverij van enkele wijnen.

Druiven welke in de loodsen staan te drogen voor o.a. Amarone della Valpolicella.

Het Reisgezelschap met in het midden Claudio Lenotti.

Later op de middag hebben we nog een olijfolie producent bezocht, waar we ook een rondleiding met proeverij kregen. s'Avonds hadden we weer een diner met bijhorende wijnen. Daarna zijn we nog met z’n allen even naar een bar gegaan waar Claudio ons het plaatselijke drankje introduceerde.

De volgende ochtend zijn we weer terug naar Schiphol gevlogen, terugkijkend op een leuke en leerzame ervaring.

Het wijnhuis Lenotti

In het vriendelijke noordoosten van Italië, aan de oevers van het Gardameer en dicht bij het plaatsje Bardolino, ligt het wijndomein van de familie Lenotti. De geschiedenis van Cantine Lenotti gaat terug tot 1906. Al aan het begin van de vorige eeuw had men een uitstekende regionale reputatie voor de lokale wijnen.

Na diverse investeringen en renovaties is de familie Lenotti zich volledig gaan toeleggen op het gehele proces van druif tot een schitterend eindproduct voor de verwende wijnconsument. De familie Lenotti heeft de beschikking over een flink aantal eigen wijngaarden in de volgende regio's: 'Le Folaghe' in Lugana, 'Le Crosare' in Valpolicella Classico, 'La Pra' en 'Vigna la Giare' in Bardolino Classico.

De wijnkelder heeft een capaciteit van ongeveer 25.000 hectoliter voor het grootste deel van roestvrijstalen tanks. Eikenvaten en barriques zijn bijna uitsluitend bestemd voor de veroudering en gisting van de wijnen "Amarone DOCG Classico", "Di Carlo", "Ripasso Valpolicella DOC Classico Superiore", "Cabernet Sauvignon DOC Garda" en onze grote rode wijnen "Massimo" en "Le Olle".

Het wijngebied

Bardolino, een stad in het noorden van Italië, 25 km van Verona, aan de oevers van het Gardameer. Het  Gardameer en de provincie Verona zijn de ideale plek voor de productie van hoogwaardige wijnen.Gardameer is het grootste meer in Italië. Het is bekend over de hele wereld voor zijn zachte klimaat en zijn natuurlijke en artistieke schoonheden die het hele jaar door een groot aantal toeristen trekken.In feite is het gunstige effect dat het meer uitoefent op het klimaat en de morfologische kenmerken van de heuvels die aan de oevers van het meer liggen, de ontwikkeling van een bloeiende landbouw die bijna uitsluitend op wijn- en olijf bouw is gebaseerd. Deze twee activiteiten, samen met toerisme, zijn fundamenteel in de lokale economie. De provincie Verona, met inbegrip van de omliggende gebieden aan de oostkant van het Gardameer, is de belangrijkste zone in Italië voor de wijnbouw, zowel voor de kwantiteit als voor de rassen van de geproduceerde wijnen. Wijnen die tegenwoordig al bekend zijn over de hele wereld, zoals "Bardolino", "Valpolicella" en "Soave", op de exportmarkten witte wijnen als "Bianco di Custoza", "Lugana" en "Pinot Grigio", rode wijnen zoals "Amarone della Valpolicella", "Recioto della Valpolicella" en "Cabernet Sauvignon", evenals rosè wijnen, zoals de klassieke "Chiaretto Bardolino", krijgen steeds meer succes. 

 

De Geproefde wijnen tijdens deze reis;

BARDOLINO CLASSICO
RECIOTO DELLA VALPOLiCELLA
- MAFFEO
LUGANA LE FOLAGHE
- DECUS CHIARETTO
- CHIARETTO CLASSICO
AMARONE CLASSICO
- CUSTOZA
- PINOT GRIGIO DELLE VENEZIE
VALSORDA
CAPOMASTRO
- VALPOLICELLA CLASSICO
- PRAMONTE
LE CROSARE RIPASSO
- SPUMANTE CUVEE LENOTTI
- DECUS LUGANA
- PINOT GRIGIO BLUSH
BARDOLINO LE OLLE
MASSIMO
Amarone DI CARLO               

Comments (0)

No comments at this moment
Product toegevoegd aan verlanglijst
Product toegevoegd aan vergelijking