Cindy en Erwin gingen op vakantie in de Toscane. Ze waren in San Vincenzo op een grote camping. Na wat speuren met de kids wat er zoal te doen was in de regio zag erwin dat ze niet ver van Bolgheri af zaten. Eén van de top wijnen is daar Ornellaia. Na contact te heb gezocht met Vinites de importeur van deze wijn, was een bezoek snel geregeld.

Op maandag 15 juli was het dan zover Cindy en erwin gingen naar het wijnbedrijf, de kinderen konden bij Oma blijven die mee was op vakantie.

Om 10.30 uur kwamen we aan bij een grote poort die gesloten was, voordat we konden kijken naar een bel kwam er al een dame aan. Nadat we verteld hadden wie we waren, ging de poort open en konden we naar binnen rijden.

Hier werden we keurig ontvangen door een andere dame die onze gids zou zijn. Na de nodige formaliteiten wie we waren en wat we deden en waarom we daar waren, werden we naar een gereedstaand busje geleid, waar net de laatste hand aan was gelegd met poetsen.

Op de weg hier naar toe werd ons de geschiedenis van Bolgheri de wijnen en speciaal Ornalaia uitgelegd.

Nadat we plaats hadden genomen in het busje werden we door de wijngaarden gereden en werdt ons de verschillen in terroir van de betreffende wijngaarden uitgelegd. Ze hebben 70 verschillende stukken binnen hun wijngaarden. Voor de rode wijnen gebruiken ze druiven welke ook in Bordeaux gebruikt worden; Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet franc en Petit Verdot. Voor witte wijnen wordt voornamelijk Sauvignon Blanc gebruikt.

De wijngaarden liggen in de voetheuvels rond Bolgheri, hierdoor hebben ze een optimaal micro klimaat wat vergelijkbaar is met bordeaux. Dat is dan ook de reden dat deze druiven het hier zo goed doen. Normaal worden voor de rode wijnen uit de Toscane Sangiovese druiven gebruikt, deze doen het alleen niet zo goed aan de kust.

Antinori was een liefhebber van Bordeaux wijnen en is begonnen met deze druiven, alleen achter de heuvel. Hier deden de druiven het echter niet zo goed, omdat de invloed van de zee er niet was. Antinori heeft vervolgens de wijngaarden verplaatst naar het gebied rondom Bolgheri waar hij wel mooie wijnen van kon maken. Sassicaia was geboren. De neef van Antinori heeft zijn voorbeeld gevolgd en heeft Ornellaia op gericht.

In het begin waren het gewone tafelwijnen, maar de kwaliteit was vele malen beter dan een tafel wijn. Er werdt dan ook een anderen naam gegeven aan deze wijnen, Super Tuscan wines. Nu worden deze wijnen verkocht onder het label van d.o.c. Bolgheri Superiore.

We werden afgezet bij een rond gebouw wat een was met de omgeving. De architect wilde zelfs een oude boom bewaren, en heeft het gebouw hier rond om heen ontworpen.

Het opvallende van het gebouw was ook dat geheel bovengronds was en veel glas bevatte. Alleen de ruimte waar de wijn rijpen worden Sun screens gebruikt om de zon tegen te houden. Het voordeel van zo’n gebouw is dat de medewerkers altijd in daglicht werken.

Waar de druiven binnen komen worden ze 2 keer gesorteerd/gecontroleerd, dit gebeurt alleen door vrouwen omdat zij preciezer te werk gaan.De druiven worden met de hand geplukt in kistjes van 15 kg. Iedere blok, gedeelte van een wijngaard, wordt apart gevinivieerd. De blauwe druiven worden in RVS vergist terwijl de witte druiven in barrique worden vergist. De vaten komen allemaal uit Bordeaux.

Voor Ornalaia geld dat na de vergisting in RVS de wijn overgaat in houten vaten hier in vindt ook de malolactische fermentatie plaats. De wijn blijft voor 20 maanden mindeze vaten waarvan ongeveer 70% nieuw en 30% gebruikte vaten zijn. Na de eerste 12 maanden wordt de wijn geassembleerd uit de diverse blokken van de wijngaarden en druiven, daarna rijpt het nog 8 maanden verder. Dan wordt de wijn gebotteld en rijpt nog 12 maanden in fles in de eigen geconditoneerde ruimte verder voordat de wijn op de markt komt.

Nadat we het gehele proces gezien hadden en de vaten ruimte werden we naar het archief gebracht. Hier bewaren ze van ieder  jaar een aantal flessen. Om te controleren hoe de veroudering verloopt. In het begin werd gedacht dat de wijnen niet zo’n rijping potentieel hadden waardoor er niet veel is weggelegd. Van het eerste jaar 1985 zijn nog maar 15 flessen in de eigen archieven, later is men meer gaan weg leggen. Af en toe brengen ze wat op de markt van deze oudere wijnen tegen hoge prijzen.

Nadat we alles gezien hadden in dit gebouw, kwamen we weer in de eerste kamer. Het gebouw is rond dus je loopt een rondje waarmee jet gehele proces van wijn maken hebt gezien. In deze ruimte staan van alle jaren de magnum flessen van alle kunstenaars die een fles hebben mogen ontwerpen. Deze ontwerpen worden dan vertaald naar een etiket, waarvan in iedere kist van 6 flessen Ornellaia 1 fels zit.

Daarna werden we met het busje weer naar het begin gebracht, hierbij kwamen we ook langs de olijven bomen waar ze olijf olie van maken.

Terug bij het begin mochten we plaats nemen in een mooie kamer en kon de proeverij beginnen.

 

De volgende wijnen hebben we geproefd;

-    Poggio alle Gazze dell’ Ornellaia 2017 Toscane IGT Bianco

     81% sauvignon Blanc, 10% vermenging, 6% Viognier, 3% Verdicchio

-    le Volte dell’ ornelli 2017 Toscane IGT Rosso

     60% Merlot, de overige 40% verdeeld over Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon en Petit Verdot.

-    Le Serre Nuove dell’ Ornellaia 2016 Bolgheri DOC Rosso

     44% Merlot, 20% Cabernet Sauvignon, 18% petit Verdot, 12% Cabernet Franc

-    Ornellaia la Tensione 2016 Bolgheri DOC Superiore Rosso

     51% Cabernet Sauvignon, 27% merlot, 18% Cabernet Franc, 4% Petit Verdot

Verder hebben we nog geproefd;

-    Olio dell’ Ornellaia, Extra Vergine Olijf olie
-    Eligo dell’ Ornellaia, Grappa Riserva

              

Comments (0)

No comments at this moment
Product toegevoegd aan verlanglijst
Product toegevoegd aan vergelijking