Distilleria Marzadro

Tijdens de zomervakantie zijn Cindy en Erwin met de kinderen op vakantie naar het Gardameer in Italië geweest. Tijdens deze vakantie hebben we Distilleerderij Marzadro bezocht. Van deze distilleerderij verkopen we diverse Grappa’s. Ook hebben ze een wijnbedrijf waar enkele wijnen vandaan komen. Dit bedrijf hebben we niet bezocht.

We werden hartelijk welkom geheten door Alessandro Stedile. Om even bij te komen van de korte reis van 45 minuten kregen we eerst een heerlijke espresso en de kids heerlijke natuurlijke appelsap.

Hierna begonnen we aan de rondleiding. Eerst kregen we info over het familie bedrijf Marzadro. Het bedrijf is opgericht door broer Attilio en zus Sabino Marzadro in 1949. De huidige eigenaren zijn de kinderen van de broer omdat zus geen kinderen had. Tevens is de derde generatie ook al actief binnen het bedrijf.

Er werken momenteel 73 personen. Er wordt 3 maanden per jaar gedistilleerd en wel in September tot december. Dit komt natuurlijk omdat dan de resten van de wijnproductie vrij komen bij de wijnboeren. Deze resten; pitten schillen en wat vruchtvlees worden gedistilleerd om grappa van te maken. 90% van de Marc komt uit de regio van de distilleerderij Trento en de overige komt uit Sud-Tirol en Valpolicella. Deze Marc bevat al alcohol vanuit de vergisting van de wijn. Deze Marc wordt in de distilleer ketel gedaan 800 kilo Marc met 200 liter water wat uiteindelijk 80 liter distillaat van 40% alcohol oplevert. Er wordt jaarlijks tussen de 700.000 en 1.000.000 liter gemaakt. Er worden 8 alarmbic’s ( koperen ketels) gebruikt met eventueel een kolom distilleer ketel erachter aan. Deze kolom wordt alleen gebruikt voor de aromatische druiven. Elke ketel is op verschillende punten verzegeld door de douane. In totaal hangen er 2937 belastinglabels aan de ketels. Dit komt er natuurlijk accijns afgedragen moeten worden, In Italië bedraagt dit 4 Euro per liter.

Na de distillatie kiezen ze er voor welke rijping de Grappa krijgt.

Er liggen zo’n 2100 verschillende vaten zowel qua houtsoort als inhoud. De meest gebruikte inhout is de barrique die we ook uit de wijn kennen, deze hebben een inhoud van 225 liter. Maar ze hebben ook vaten van 500 tot 700 liter, 1000 tot 1500 liter en 4000 liter en sinds kort hebben ze 3 vaten van 8000 liter. Er worden voor de vaten vier verschillende hout soorten gebruikt; Eik, Kers, Acacia en Esdoorn. De barriques worden 2 tot 3 gebruikt daarna worden ze vernieuwd, jaarlijks worden er tussen de 350 en 400 nieuwe vaten gekocht. Ook worden er binnen Marzadro Amfora’s gebruikt dit zijn vaten van klei. Voor de aromatische grappa’s wordt er RVS gebruikt om kort in te rijpen en de smaak samen te laten komen. De vaten hebben we ook gezien vanaf een balustrade, omdat ook deze verzegeld is door de douane, Op het moment dat hier de deur open gaat om te gaan bottelen is er iemand van de douane bij aanwezig.

Zoals ieder bedrijf wil ook Marzadro vernieuwen. Ze zijn dan ook aan het experimenteren met hergebruikte vaten. Ze hebben al zeer succesvol een Botte Porto op de markt gezet deze grappa rijpt in Late Botteld Vintage Port vaten. Nu hebben ze ook sinds enkele weken een grappa uitgebracht op Martinique rum varen en Laphroaig whisky vaten.

Wanneer een Grappa Aged is, heeft deze een rijping van minimaal 12 maanden. Een Reserva of Stravecchia rijpt minimaal 18 maanden.

Bij Marzadro rijpt de langst gerijpte Grappa 10 jaar.

Na de rondleiding kregen we nog een proeverij aangeboden. Hier hebben we gekozen de Grappa’s te proeven die we nog niet kende.

We hebben geproefd;

Bivitigna Delicata, Chardonnay en Muller Thurgau druiven

Bivitigna Aromatica, Gewurtztraminer en Moscato druiven

Bivitigna Forte, Teroldego en Marzemino druiven

Anfora, 10 maanden gerijpt in een amfora van 300 liter

Diciotto Lune Grappa Stravecchia, 18 maanden rijping in diverse vaten

Diciotto Lune Botte Porto, 18 maanden rijping in diverse vaten en 18 maanden in Port vaten

Diciotto Lune Botte Rum, 18 maanden rijping in diverse vaten en 18 maanden in Rum vaten

Diciotto Lune Botte whisky, 18 maanden rijping in diverse vaten en 18 maanden in laphroaig vaten

Affina Ciliego, Lagrein en Pinot Nero druiven 10 jaar gerijpt in kersen houten vaten.

Daarnaast heeft Cindy nog enkele Cream likeuren geproefd van Koffie, Chocolade en Aardbeien.

Na dit bezoek zijn we nog meer overtuigd van de kwaliteit van het huis Distilleria Marzadro. Erg vriendelijke mensen, die op een overtuigende wijze zeer mooie Grappa maken.

We hopen dan ook dat mede door dit verhaal je ook overtuigd bent van deze mooie Grappa en eens een glaasje probeert als digestief na een mooie maaltijd bijvoorbeeld.

We danken Alessandro Stedile voor de tijd, vriendelijkheid, rondleiding en proeverij.

Related products

Comments (0)

No comments at this moment
Product toegevoegd aan verlanglijst
Product toegevoegd aan vergelijking